Megjelent a várva várt jogszabályi módosítás a műanyag tartalmú poharak betiltására vonatkozóan.

A 2022-es év végét izgalmassá és „kissé” stresszesé tette számunkra a bizonytalan információk és hírek miatti beszerzési döntések elhalasztása és újragondolása. 2022.12.30-án megjelent a 636/2022. (XII. 30.) Korm. rendelete az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet módosítására.

Italtartó műanyagpohár egyszer használatos pohár

Egyszer használatos PLA pohár

Dupla falú papírpohár

Dupla falú papírpohár

Érdekesség, hogy módosításra került a 1. § (1) pontja 1.a pontja is azzal a kiegészítéssel, hogy belevették a „a  15 mikron és a  feletti falvastagságú könnyű műanyag hordtasakokra” részt is. Ez véleményem szerint csak pontosítás a hatályosság egyeértelműsége érdekében.

Számunkra és a partnereink számára fontos módosítás, hogy a rendelet elhalasztotta a 2023.01.01-ei italtartó műanyagpohár egyszer használatos pohár és azok tetejére, fedelére vonatkozó korlátozást 2024. július 01-re. Ez azt jelenti, hogy a piaci szereplők kaptak haladékot arra, hogy felkészüljenek a műanyagot nem tartalmazó poharak megfelelő mennyiségű beszerzésére, gyártására és bevezetésére. Ezzel a módosítással a hazai és nemzetközi gyártók, forgalmazók felkészülhetnek a szükséges technológiai, beszerzési folyamatok módosítására. Javasoljuk, hogy mindenki, aki egyszer használatos poharakat alkalmaz, használ, folyamatosan kezdjen átállni az ilyen típusú poharak alkalmazására. A felhasználók fokozatos áttérése azért fontos, hogy másfél év múlva az változás ne okozzon pánikot. Újabb módosítás már nem lesz, ezt tudomásul kell venni. Természetesen az ÖKOSYS Zrt segít a fokozatos és költséghatékony váltásban. Jelenleg is van olyan termék az ÖKOSYS Zrt portfóliójában, amely megfelel a 2024.07.01-től hatályos előírásoknak. Ez lehetővé teszi partnereink számára az új termékek gyakorlati tesztelését.

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php?menuindex=200&pageindex=kozltart&ev=2022&szam=223

 

Sebestyén Tibor