Miért nem kell aggódnod az erdőkért, ha az ÖKOSYS Zrt környezetbarát catering eszközeit használod?

Mielőtt megválaszoljuk a kérdést, tisztáznunk kell néhány dolgot. Annak az embernek, aki legalább kicsit környezettudatosan gondolkodik (elképzelhető, hogy ez sem kell hozzá), valószínűleg már megfordult a fejében, ha fából készült terméket lát, az vajon honnan származik.

Ha szeretnél személyes konzultációt vedd fel velünk a kapcsolatot….

Jogosan feltételezzük, hogy ezekből a termékekből nem kevés mennyiséget gyártanak le, így nemhogy óvnánk vele a környezetünket, talán még terheljük is. A médiában, fórumokon rengeteg képet, légi felvételt láthatunk illegális erdőirtásokról, ahol nem csak a fák végleges kipusztítását, hanem következmények sorozatát is láthatjuk. Ilyen például az ott élő ökoszisztéma megsemmisülése, az erdő, levegő tisztításában betöltött szerepének megszűnése, és még sok más negatív hatás, ami ezzel az esztelen pusztítással jár. Sajnos a számok sosem hazudnak, íme néhány megdöbbentő adat a jelenre és a jövőre nézve: A Föld szárazföld területének körülbelül 30% át borítja erdő, évente hozzávetőleg 7,3 millió hektárral csökken az erdők területe, ez a terület nagyjából megegyezik a Benelux államokéval.

Ha szeretnél személyes konzultációt vedd fel velünk a kapcsolatot….

Honnan származik az alapanyag?

Gondoljunk csak bele, hogy ebből a mennyiségből mennyi fa evőeszköz készülhet, ami utána feleslegesen a hulladékgyűjtőkben végzi. Igen, olyan fa evőeszköz, amit te is használsz, ha mondjuk a családi kiruccanás közben marhapölköltet szeretnél kanalazni. Elsőre jó ötletnek tűnhet ez a “zöld” választás. Műanyag helyett a természetes alapanyagból készült kanál, villa, kés után nyúlni, közben viszont elképzelhető, hogy az alapanyagának származása miatt (például nem fenntartható forrásból), ez szintén nem Földbarát megoldás.

Miért jó egyáltalán, ha fa evőeszközt kapunk az étel elfogyasztásához? Fel kell ismerni a tényt, hogy nincs lehetősége minden vállalkozónak – aki ételt készít és ad el – hogy fém evőeszközt és porcelán tányért biztosítson. Valamilyen alternatívának léteznie kell, hiszen kézzel csaknem állhatunk neki az evésnek. Sok évtizedig a jól ismert fehér műanyag kanállal szürcsöltük a babgulyást. Most, hogy az Európai Parlament döntése értelmében többek között a műanyag evőeszközöket –tesszük hozzá nagyon helyesen – betiltják, ugyanerre a funkcióra kellett alternatív megoldást találni. A műanyaghoz kötődő környezeti problémákat már sokszor taglaltuk, így most nem tesszük meg, de egy álom teljesülne, ha már ott tartanánk, hogy a Föld fellélegezhet a műanyag szemét nyomása alól. A helyes irány megvan, le a műanyaggal, elő a környezetbarát megoldásokkal. Már csak arról kell meggyőződnünk, hogy az alternatív termék alapanyag igényeivel nem fullasztjuk bele az embereket a szmogba. Erre 1993-ban megszületett a megoldás.

Ha szeretnél személyes konzultációt vedd fel velünk a kapcsolatot….

FSC, de honnan tudhatjuk?

A FSC független szervezet (Forest Stewardship Council, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa), olyan irányelveket határozott meg, ami alapján megnyugodhat a környezettudatos vendég. Ez azt jelenti, hogyha FSC logóval ellátott termékkel találkozunk, akkor annak az alapanyaga olyan gazdaságból származik, ahol a fenntarthatóság mindenekelőtt áll. A fakitermelés és az újratelepítés aránya megfelel az ökológiai egyensúly fenntartásának, és figyelembe veszik a gazdaság területén élő dolgozók és a lakosok érdekeit, illetve jogait, hiszen ez leginkább az ő környezetük. Megnyugtató lenne számunkra tudni, hogy minden végfelhasználó (legyen az étterem vagy magánszemély) keresi a boltok polcain az ehhez hasonló termékeket. A kereskedőktől pedig elvárja, hogy felmutassák a termék FSC tanúsítványát, igazolva, hogy az étel mellé járó kanál, kés és villa környezettudatos forrásból származik. Az általunk forgalmazott termékeknél ez biztosan így van.

Ha szeretnél személyes konzultációt vedd fel velünk a kapcsolatot….

ÖKOTERMÉK