Nyertes projektjeink: 

GINOP-2.1.8-17-2017

Kedvezményezett neve: Ökosys Zrt.

Projekt címe: Az ÖKOSYS Zrt. papír csomagolóeszköz gyártási technológiájának innovációja.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-00245

Támogatás összege: 14 950 000 Ft

Támogatás mértéke: 50 %

Projekt fizikai befejezési dátuma: 2018.11.14.

Projekt tartalma:

Az ÖKOSYS Zrt. egy dinamikusan fejlődő vállalkozás, akinek alapvető célja az, hogy a működése során úgy érjen el gazdasági növekedést, hogy a környezeti értékeket szem előtt tartsa. A cég 2016-ban 5 fő alkalmazottal végezte tevékenységét, ami alapvetően szolgáltatási területen történő tevékenységet jelent. 2014 év végén a cég elindította komolyabban a környezetbarát termékek forgalmazását, amit korábban csak kampányszerűen végzett speciális igények felmerülése esetén. A cég 2014-ben stratégiai megállapodást kötött a Pacovis GmbH-val a környezetbarát termékek forgalmazására Magyarországon. AZ ÖKOSYS Zrt. tagja lett 2015-ben az OMNIPACK Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszternek, ahol kapcsolatba került környezettudatos csomagolás technikai tevékenységet végző vállalkozásokkal. Az első feladat a piac kialakítása és felkutatása volt, aminek az érdekében megalkotta a Zrt. az Ökotermek.hu weboldalt és webáruházat, valamint kampányt indított a vendéglátás területén az érdekelt szervezetekkel történő kapcsolatfelvétel érdekében. 2015 1. félévében sikerült megtalálni azt a piaci kört, akik igényt tartanak az ilyen prémium kategóriás környezetbarát termékekre a vendéglátás és rendezvényszervezés területén. Az Ökosys Zrt 2015 1. félévében megismerte a jelenlegi konkurens cégeket és azok piaci erejét. Ezen a speciális környezetbarát lebomló termékek területén az ÖKOSYS Zrt az egyetlen olyan cég Magyarországon, aki biztosítani tudja a piaci szereplők kiszolgálását a megfelelő volumenben. A projekt célja meghatározott beruházással az volt, hogy magyarországi gyártással tudja kiszolgálni a vevői igények egy részét, ami gazdasági növekedést és nemzetközi piaci megjelenést is eredményez a Pacovis GmbH-n keresztül, mint lehetséges beszállító. A Vegware skóciai érdekeltségű disztribútor szintén vevője lehet az ÖKOSYS Zrt-nek, mivel számára vonzó egy újabb beszállító megjelenése.

A beruházást az ÖKOSYS Zrt. 8500 Pápa, Külső-Veszprémi út 38. szám alatti telephelyén hajtotta végre. A vállalkozás profilja, tevékenysége a Papír csomagolóeszköz gyártása, melyhez a technológiai fejlesztés is társult. A beruházás keretein belül beszerzésre került 1 darab AOL2125 digitális mintakészítő és gyártó gép és 1 darab VUVB001 Vákuumos leszorítású UV levilágító eszköz.

A projekt 2018.06.25-én indult a levilágító berendezéshez kapcsolódó szerződés aláírásával és 2018.11.14-én fejeződött be a mintakészítő és gyártó gép üzembe helyezésével. A gépmódosítás végett cégünk az eredetileg megadott időpontokat nem tudta tartani, így változás bejelentésben módosítással éltünk. Az eredeti szerződéshez képest géptípus módosítást és határidő módosítást hajtottunk végre.

Az AOL2125 digitális mintakészítő és kis sorozat számú berendezés csúcstechnológiájú eszköz a papírmegmunkálás területén. A gép alkalmazásával több kis sorozatszámú egyedi csomagolóeszköz legyártására vagyunk képesek. A projekt hatásárára a vállalkozásunk képes kis sorozatszámú és egyedi design mintatermékek gyártására, melyet a vendéglátósok előszeretettel vásárolnak. A gép segítségével fejlesztettük tervezési tevékenységünket, hiszen új csomagolási technikák és termékek gyártására, kikísérletezésére vagyunk alkalmasak a géppel. A VUVB001 Vákuumos leszorítású UV levilágító eszközzel kliséket készítünk, amik szükségesek a papír csomagolóeszközeink logózásához. Összességében elmondható, hogy a beruházással cégünket technológiailag fejlesztettük, innovatívabbak lettünk és a piacon erősítettük piaci pozíciónkat.

GINOP_PLUSZ-1.3.1-21 „ZÖLD NEMZETI BAJNOKOK”

Projekt azonosító: GINOP_PLUSZ-1.3.1-21-2022-00081

Projekt címe: Az Ökosys Zrt. környezetbarát kapacitásbővítő beruházása éltalpas papírzacskók és evőeszköz-szettek gyártására

Kedvezményezett neve: ÖKOSYS Zrt.

Szerződött támogatás összege: 39 857 502 Ft

Támogatás mértéke: 50,00 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.04.30.

Projekt tartalmának bemutatása: az Ökosys Zrt. a Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 39,86 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt célja olyan technológiaváltás és kapacitásbővítő beruházás végrehajtása, amellyel az Ökosys Zrt. képessé válik az egyszer használatos műanyag tasakokat és zacskókat helyettesítő éltalpas papírzacskók gyártására és egyszer használatos fa evőeszköz-szettek környezetbarát csomagolására.

A Közép-dunántúli Régióban, Pápán megvalósuló GINOP_PLUSZ-1.3.1-21-2022-00081 projekt célja olyan technológiafejlesztés és kapacitásbővítő beruházás végrehajtása, amellyel az Ökosys Zrt. növeli az éltalpas papírzacskók gyártási kapacitásait és termelésének hatékonyságát, valamint megoldja a jelenlegi kézzel történő evőeszköz-szett csomagolás automatizálását. A termelés hatékonyságának növelése érdekében bővítésre kerül a ragasztási technológiához kapcsolódó szárítási kapacitás és átalakításra kerül a raktározási rendszer. Az Ökosys Zrt. pápai telephelyén jelenleg egy géppel gyárt papír tasakokat, melynek termelési hatékonysága a fejlesztést követően 66 százalékkal növekszik. A kapacitásbővítés új gyártógép beszerzésével valósul meg, amelyhez 2-3 új alkalmazott felvételére is szükség lesz. A termelőkapacitás növelésével több villamos energiára lesz szükség, amit a projektben telepítésre kerülő 15 kWp napelemes rendszer biztosít környezetbarát módon. A projektben beszerzésre kerülő evőeszköz-szett csomagológép beállításával a vevői igények kiszolgálása válik gyorsabbá, hatékonyabbá. Jelenleg a beszerzett evőeszköz-szettek tárolása helyhiány miatt komoly raktározási nehézségeket okoz, nem beszélve az eltérő vásárlói igényekről, melyek megnehezítik az optimális logisztika megvalósítását. A projekt eredményeként egy újrahasznosított alapanyagokkal is működő csomagológép üzembe helyezésével kiváltásra kerül az evőeszköz-szettek jelenlegi lassú, kézi csomagolása, ami felgyorsítja termelést, enyhíti az alapanyagok és késztermékek raktározásának problémáját. A technológiafejlesztéssel az egységnyi papír tasak termékre jutó energiafelhasználás 10 %-kal, az egy termékre jutó gyártási költség 15 %-kal csökken, amelynek eredményeként az Ökosys Zrt. versenyképesebb árakat tud vevőinek ajánlani, ezzel javítva termékeinek értékesíthetőségét. Az energiafelhasználás és a gyártási költségek csökkentése azért is kiemelten fontos, mert az alapanyag árak drasztikus emelkedése egyaránt megterhelő a gyártók és vevők számára. A 3.000.000 db/hó éltalpas papírtasak termék gyártásához havi 25-30 tonna papír feldolgozására lesz szükség. Fontos megjegyezni, hogy a papír tasakok gyártása mellett jelenleg havonta 80.000 db becsomagolt evőeszköz szett csomagolása és értékesítése történik, amely a projekt eredményeként 250%-kal, 200.000 db/hó csomagolt evőeszköz szettre növekszik, melyek csomagolóanyaga ráadásul környezetbarát.

GINOP-8.3.5-18/B „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése” célú Hitelprogram

Az Ökosys Zrt. 1999 óta sikeresen működő, 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás. Cégünk tevékenységi köre sokrétű, foglalkozunk többek között pályázatírói és reklámgrafikai szolgáltatással, vállalatirányítási tanácsadással, illetve környezetbarát termékek gyártásával és forgalmazásával. Mind a szolgáltatási, a gyártási és a forgalmazási területeken szerzett tapasztalataink által folyamatosan fejlődünk és fejlesztjük tevékenységünket.
Csomagolóanyagok vonatkozásában a környezetvédelem a jövőben fontos szerepet fog kapni. A komposztálható, biológiailag lebomló termékek elősegítik a környezet védeleméhez való hozzájárulást. Cégünk ezen termékek kereskedelmével foglalkozik Magyarország területén és szeretnénk minél több vevőnk számára megoldásokkal szolgálni.

A hitelprogramot készlet- és bérfinanszírozási céllal pályáztuk meg, mely elősegítheti cégünk jövőbeni fejlesztési céljainak megvalósítását.

Fejlesztés összes forrása: 25 000 000 Ft

GINOP-5.2.4-16-2018-03679 – GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

Kedvezményezett neve: Ökosys Zrt.

Projekt címe: Az ÖKOSYS Zrt. gyakornoki programja

Projekt azonosító száma: GINOP-5.2.4-16-2018-03679

Támogatás összege: 3 151 250 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt fizikai befejezési dátuma: 2020.03.03.