Workshop előadók

Az élelmiszerjelölés kihívásai sok szakértőt érintenek

Szakmai workshopokkal támogatjuk a hazai élelmiszergyártók szakembereit

Még a legtapasztaltabb szakértőnek is lehetnek kérdései vagy kétségei a jelöléssel kapcsolatban. Éppen ez az igény hívta életre – újra – azt kezdeményezést, hogy legyen egy platform, egy szakmai közösség, vagy épp egy rendezvény, ahol bátran lehet kérdezni, egymással véleményt cserélni. Nem nehéz elveszni az uniós és hazai jogszabályok tengerében, ezért gondoltuk, hogy hasznos lehet egy ilyen rendezvény, amely iránytű lehet a további munkák során.

Élelmiszerjelölés workshop előadók

Élelmiszerjelölés workshop előadók

Sebestyénné Szakál Éva az Ökosys Zrt. egyik tulajdonosa Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerszabályozási- és REL szakértővel együtt álmodta meg az Élelmiszer & Címke – Allergénmenedzsment szakmai workshopot, amelynek célja, hogy az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos aktuális problémákról, legfrisseb jogszabályi változásokról adjon tájékoztatást az élelmiszeripari termékeket előállítóknak, forgalmazóknak, valamint az élelmiszergyártáshoz kapcsolódó szolgáltatást biztosító vállalkozásoknak.
2023. október 10-én napra kész tájékoztatást kaptak a résztvevők a nemzetközi szakmai műhelyek kutatásairól és ajánlásairól, amelyek megnyugtató válaszokat és alternatív megoldásokat szolgáltatnak az élelmiszerlánc szereplői számára. Hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat mutattak be, amelyek segítséget adnak a vállalkozásoknak a saját jó gyakorlatok kidolgozásához.

Kovács Krisztina, a NÉBIH osztályvezetője

A szakmai napot Kovács Krisztina, a NÉBIH osztályvezetője kezdte el, aki előadásában beszámolt az OCR szerinti ellenminta szabályokról, a hatósági ellenőrzési tapasztalatokról és jogszabályváltozási aktualitásokról. A szakmai nap utolsó előadásában pedig a leggyakoribb jelölési hibákról kaptak egy rövid összefoglalót a résztvevők.

Szegedyné dr. Fricz Ágnes

Szegedyné dr. Fricz Ágnes az allergénmenedzsment aktualitásairól, kihívásairól és a benne rejlő lehetőségekről adott elő. Kitért azokra a nemzetközi tanulmányokra és jó gyakorlatokra is, amelyek a középpontjában az allergének keresztszennyeződésével kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. Az allergénekkel kapcsolatos tájékoztatásról Szegedyné dr. Fricz Ágnes kihangsúlyozta, hogy egy allergén összetevő akár szándékos, akár szándékolatlan jelenlétéről van szó, a fogyasztók egészségének érdekében kiemelten fontos a korrekt tájékoztatás. Biztosítani kell a fogyasztók számára, hogy az élelmiszerek vásárlását megelőzően kellő információval rendelkezzenek.

Koltai Tünde, a Magyar Coeliakia Egyesület elnöke

Koltai Tünde, a Magyar Coeliakia Egyesület elnöke beszámolt a szervezet aktualitásairól, a szervezet névváltoztatásáról, a kiadványaikról, továbbá a Crossed Grain Végjegy licencrendszer működtetéséről. Tanulmányok szerint a „gluténmentes” az egyik legdinamikusabban növekvő „freefrom” termékcsoport, annak ellenére, hogy csak három orvosi szempontból indokolt esetben szükséges allergénmentes élelmiszert fogyasztani: a búza/árpa/rozs allergia, a diagnosztizált coeliakia vagy a nem-coeliakiás glutén/búza érzékenység esetében.
A gluténmentes élelmiszereket gyártók számára kihívást jelent, a „real” fogyasztók elvárásai:
a biztonságot és ellenőrzést (a gluténmentes élelmiszerek gluténtartalma biztosan max. 20 mg/kg legyen);
világos, könnyen „olvasható” címkézést/tájékoztatást;
elérhető és megfizethető gluténmentes élelmiszerek széles választékát;
ízletes gluténmentes termékeket;
magas minőségű, megfelelő tápértékű gluténmentes termékeket (kevesebb zsiradék, cukor és adalékanyag, több rost).

Haraszti Mária a SeaconEurope termékmenedzsere

Haraszti Mária a SeaconEurope termékmenedzsere az okos élelmiszerjelölés lehetőségeiről tartott előadásában kitért a jövő élelmiszercímkéire, a cégük által kifejlesztett informatikai innovációról és az ahhoz kapcsolódó tanácsadásról. A digitalizáció elkerülhetetlenné válik ezen a területen is, hiszen egyre több kötelező információt kell egy-egy termékhez biztosítani a fogyasztók számára. Hamarosan a termékek csomagolásának a legnagyobb felülete sem lesz elegendő arra sok adatra, információra, ami várhatóan kötelezővé válik az elkövetkezendő években. Erre nyújt megoldást QR-kódok alkalmazása, amely az élelmiszerekkel kapcsolatos információk elérését digitális formában teszi lehetővé.

dr. Cselényi Tibor a Progress Étteremhálózat Kft. (értsd: Meki)

dr. Cselényi Tibor a Progress Étteremhálózat Kft. (értsd: Meki) Szenior Minőségügyi és Termékfejlesztési Vezetője a McDonald’s éttermeiben forgalmazott gluténmentes portfólió bevezetéséről tartott beszámolót a résztvevők számára. A gluténmentes termékek bevezetése a Magyar Coeliakia Egyesület ösztönzésére és annak bevonásával történt. A termékek előállítása szigorú eljárás szerint történik. A gluténmentes szendvicsek forgalmazásának a termékelőállítás mellet nagyon fontos eleme a dolgozók folyamatos oktatása. A gluténmentes ellenőrzési program harmadik fontos eleme a termékelőállítás és forgalmazás során végzett folyamatos mintavétel.

Dr. Szigeti Tamás János a Bálint Analitika Kft.

Dr. Szigeti Tamás János a Bálint Analitika Kft. stratégiai igazgatója szemléletesen, a tőle megszokott alapossággal mutatta be az allergén-vizsgálati módszereket. Előadásában bemutatta, hogy az egyes allergének esetében mikor melyik vizsgálati módszert kell alkalmazni. Kitért arra is, hogy tulajdonképpen mi is történik az emberi szervezetben egy allergiás reakció esetén.

Szöllősi Réka, független fenntarthatósági szakértő

Szöllősi Réka, független fenntarthatósági szakértő az élelmiszerjelölés és a fenntarthatóság egyre inkább összefonódó kapcsolatáról beszélt. Elmonda, hogy „A jelenleginél fenntarthatóbb élelmezési rendszerek kialakítása elengedhetetlen, enélkül nem tudjuk a klímaválsággal összefüggő problémákat orvosolni.” A fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások listája hosszú, és az élelmezés jelenti köztük a legnagyobb feladatot, ugyanakkor a legnagyobb lehetőséget is Szöllősi Réka szerint. Az előadásban hallhattunk a várható élelmiszer ökolábnyom védjegyekről is, valamint a zöld kommunikációról, amely vélhetően a többi élelmiszerjelölési probléma mellé sorakozik majd fel.

Workshop visszajelzések

A szakmai nap után a résztevők számára kiküldött kérdőívre beérkező válaszok megerősítenek bennünket abban, hogy 2024-ben is folytassuk az eseménysorozatot. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen jelentős volt az érdeklődés a hiteles forrásból származó szakmai tájékoztatás iránt. Sok új tervünk van, érdemes tehát feliratkozni a hírlevelünkre. A kérdőívre válaszolók 100%-a jelezte, hogy máskor is szeretne értesülni az Ökosys Zrt. által szervezett, élelmiszerjelöléssel kapcsolatos szakmai eseményekről.
Egy kis statisztika a kérdőív eredményéről:
– A jelentkezők 41,7%-a hírlevélből értesült a rendezvényről
– 83,3% teljes mértékben elégedett volt a szervezéssel
– A témákat a megkérdezettek 75%-a tartotta aktuálisnak
– Az előadók felkészültségét 91,7%-ra értékelték a résztvevők
– A helyszínválasztással 66,7% volt elégedett
– A helyszínt biztosító Gastland szolgáltatását 58,3% tartotta megfelelőnek
– 41,7% szeretné, hogy maradjon egynapos a rendezvény és 58,3% szeretné, hogy legyen kétnapos

A rendezvényünkről írták:
– „Kihívásokkal állunk szembe a fenntarthatóbb élelmezés terén, a rendszerek kialakításában. Élelmiszerbiztonsági tanácsadás, szakmai segítségnyújtást biztosított az Ökosys csapata.”
– „Színvonalas rendezvény, sok aktualitással.”

Az év végéhez közeledve összegezni fogjuk az idei év eseményeit, erőt gyűjtünk a folytatáshoz, mert egy biztos, igény és szükség van az élelmiszerek jelölésével foglalkozó szakemberek számára egy olyan rendezvénysorozatra, ahol a címkézési kérdések megválaszolásra kerülnek és ahol lehetőség van a szakmai kapcsolatteremtésre is.

szerzők: Szegedyné dr. Fricz Ágnes és Sebestyénné Szakál Éva
2023. november 16.

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük